Съвременна медицина и козметика работят в едно

За добрият имидж на една клиника съчетаваща медицина и козметични процедури са нужни много практика, познания, добра апаратура идваща от световния пазар и богата и компетентна работа на екипи.

Днес и в България съществуват модерни клиники, които съчетават и взаимно допълват медицински и научни познания с козметиката. И днес медицината може да се похвали, че е заимствала най-високи технологии за подмладяване, а в синхрон с козметиката предлага поддържане на най-високи резултати. Козметика без медицина са невъзможни днес, защото както агресивните, така и неагресивните технологии, биват поддържани от добре обучения козметик. Казано по друг начин, когато медицината отстрани един дефект, то тогава се включва козметиката, която допринася за поддържане на получения резултат във времето. Ето, защо медицина и козметика, трябва взаимно да се допълват.

Допълване на козметика и медицина днес става и, чрез диагностициране на дадено заболяване от козметика, което е в начален стадии, а едва след това се насочва лицето към медицината. Често дори бенките могат да се окажат доброкачествени образования. Така например ако се посещава редовно един козметик, то той ще има наблюдения за типа и промените в кожата на пациента/клиента, а така може да насочи лицето към дерматолог при нужда. Дерматити, розацея или акне са сред най-често срещаните проблеми. Наред със споменатите са и туморните заболявания.

Медицината съветва такива проблеми да не бъдат третирани с лазерни терапии и техника. Последните дори да изглеждат безобидни могат да причинят много вреда. Съществуват множество лазери, които могат да доведат до изгаряния по кожата, когато не са прецизно употребявани. Такива не се ползват от козметики или поне не би следвало.

Не по-опасно може да е и приложението на химични пилинги, от козметики, които водят до сходни проблеми и тогава се налага медицината да се включи в действие.